Skip to content

Kg. Tudan

Gambar-gambar Kg. Tudan (Added 19 May 2008)

Gerai sayur-sayuran di persimpangan masuk ke Kg. Tudan

Simpang masuk ke Kg. Tudan

Kg. Tudan

Kg. Tudan

Chapel St. Yohanes

Dewan Kg. Tudan

Air Terjun Minipalud

65 Comments leave one →
  1. October 13, 2008 8:21 am

    hi..sepa punya ne ar..cikgu d sk tudan ka? siuk d tudan ow..enjoy ne..pernah sia buat BMK sana..paling enjoy sia rasa…terutama tu air terjun ..sia suka..ntah bla lg dapat pg sana

    • topumac permalink
      June 24, 2009 4:58 pm

      kawinla org sana baru hari2 ko sana…pa macam..hehhehee

      • September 9, 2009 12:08 pm

        hahahaha.. durang mana mau sia.. ekekeke.. kasi tau c tanesa.. kim salam bilang.. haha

    • nickwilson gunsing permalink
      June 8, 2012 11:40 pm

      sapa yg prna sana psti arimai kan….

  2. October 13, 2008 8:23 am

    BMK stand for belia masuk kampung…anjuran Catholic Student of UMS

  3. November 29, 2008 1:12 am

    Ron mau pigi sana ni ..kikikiki.jauh kah tu air terjun?

  4. kombura permalink
    December 2, 2008 8:06 pm

    kalau sia inda lupa memang lebih seribu langkah tu pi sana…ekekekkee..600 meter ja ba tu…di sebalik bukit dekat sikul tu ja…datang jangan tak datang selagi ada air mengalir…ekekeke

  5. nickriah permalink
    December 21, 2008 12:10 am

    Dahulunya bila ke kk dan melintasi simpang Tudan, saya sering ter??? cmna ba ni tudan. apa yg uniknya!!! ha apb sa pi lihat betul2, ho punya cantik. kalau sempat bermalam d sana ha lagilah best, sejuk cm dikaki Gunung Kinabalu. Zom kita ke sana..

    • topumac permalink
      July 3, 2009 9:12 pm

      ui bila2 ba p sana ..sentiasa on ja lau kamu orang…
      tanya ja aku ya,,

  6. kuhan permalink
    April 30, 2009 2:29 am

    kg… kinosusuonku… unik kat kg saya…? sayur-sayuran, air terjun, epal, dukaruk…, solar, ngok-ngok…(wogok)..πŸ˜‰, tanganak sikul, rumamai toko rumamai………, jalan gravel…. hayahh… susah betul mau cerita…………

    • dennis permalink
      August 18, 2009 12:49 pm

      kuhan…nunu abal nu baino? wogok talun haro..? okukuro rasa do epal tudan, ada manis..msm…masin…he..

  7. kondu(atm gerik perak) permalink
    June 6, 2009 1:01 pm

    memang kg tokou ha…osogit lah kotobian tadau kaamatan cikgu2 sontob kokotun doho bah kuhan sy ingat lg d sana masih ada momodik kah tdk lupa juga tulun kg logot2ton kumaraja k 0138550957 pointuno oku sumandak ka….. aramai tii…ekoy bah kalau kau tudan.

  8. kondu(atm gerik perak) permalink
    June 6, 2009 1:12 pm

    ha…okito ku foto d atas mcm tak sabar sy bercuti kat kg kinosusuon ku mcm mana jln raya d kumaa tudan msh gravel lg ke.

    • topumac permalink
      June 24, 2009 4:59 pm

      tak kenal…isai tie…buki saja kwlau kau
      ..mc garavel tue kawan

  9. August 18, 2009 8:06 am

    ada jalan ka tu pigi air terjun di bawah tu? nda bahaya ka?

    • topumac permalink
      August 25, 2009 9:50 pm

      ada bai tue…cabaran ada banyak la…
      just cool man

      • September 9, 2009 12:09 pm

        tinggi tu air terjun dia kan.. hehehe.. sejuk tuuuu sana

  10. dennis permalink
    August 18, 2009 12:45 pm

    bulih bah tu klau kau…indah bahaya tu…. kada poh moigoi waya di tangah2 wasai tu….hehhe

    • gabidz>>>> permalink
      August 20, 2009 5:53 pm

      aik,mcm kinabalu park saja tu kg tudan itu…..lama tk jln2 d sana tu……ada yg lebih menarik lagi kah di kg tudan tu selain water fall????huhuhuhuh

      • topumac permalink
        August 25, 2009 9:51 pm

        datang saja baru tau…yang terbaru ada penanaman epal…
        caya tak

  11. Bart permalink
    August 21, 2009 3:24 pm

    jalan masauk ke dalam kg. tudan ok? ada aktiviti homestay di kampung berkenaan?

    • topumac permalink
      August 25, 2009 9:49 pm

      ok uda ba tue…jalan2 cari makan,,,hahha

  12. Bart permalink
    August 21, 2009 3:25 pm

    klu ada aktiviti homestay, siapa yg patut sy hubungi?

  13. kombura permalink
    August 30, 2009 11:16 pm

    macam2 ada di kg tudan:
    1. pemandangan cantik
    2. strawberry–permulaan yg baik…
    3. banyak wasai @ waterfall dan jeram cantik
    4. ada luang mondou sana Watu Siaton…siapa berani mau teroka dipersilakan. bukan teroka apa, pi masuk lubang dia ba, atau kasi maju tu tempat…
    5. homestay secara rasmi belum, tapi ada langkah permulaan lah sudah (sia dingar2 ada rombongan baru2 pi sana mau bikin homestay)…(isai ko gia di topumac?)…:))…tapi org kg tudan semua okeydukey ba, semua rela ‘kasi homestay’ tu…hehehee…
    6. sepa suka cabaran jalan natural…kikiki..bawa 4 wheel, tumilombus hilo kg.baraba…doung kg tudan juga baitu mini kg..kekeke..jan maraaaaa…

    kondu: isai ko pama di o?i james? :)…

    p/s: jalan kg sedang upgrading…dalam dua tahun ni insaaalaaaaaa berturap la suda

    • dennis permalink
      September 5, 2009 12:58 pm

      bagus juga tu kalou bturap…. snang juga balik san tapi lambat sgt gia tu kalau 2 toun lagi… mcm mana rasa strbry sana… semua orang kampung tanam kah… kalau ada home sty sana bagus juga boleh saya buat rombogn gi sana… cdng nak pgi di pling nuluhun bawa my boss dia ska konon sana sejuk..ek sejuk lagi kai tu sana…. kalu ada home sty sana buli juga aku buka kedai makan…kehaaa.. itu wasai pun buli kasih mju, siapa punya tanah tu untung lah..klu diorang pndai… buli..aja tu….kannnnn… klau mju ada kbaikan untuk mogigion sana kgtudan tokou

      • topumac permalink
        November 13, 2009 3:50 am

        dalam perancangan tue home stay…tggu ja k….
        nti tolong bg sound ma org k….heheh

    • Bart permalink
      September 7, 2009 3:11 pm

      Hmm.. klu jalan udh baik senang jugak melawat.. cuma sy muskil sikit ni.. ada berapa kg tudan ni? klu ikut jalan bundu tuhan pun ada jugak kg. tudan.. baru2 ni sy ikut jalan kk-tambunan sy jumpah simpang sk.tudan lagi.. ada kah tu tempat yg sama or berlainan?

      • ddt permalink
        September 11, 2009 7:09 pm

        lain2 moti tu…..kg tudan ranau ada, kg tudan????? yang betul tu yang jalan pgi tambunan….di gunus emas simpang msk kampung ti…boleh juga dari kiulu tapi jalan kaki lah…kalau ramai2 syok juga tapi memamg jauh….. banyak bahaya lagi…..

    • September 10, 2009 8:02 am

      ala, sia teda 4 wheel drive

  14. Ron Eldie permalink*
    September 8, 2009 3:53 pm

    Lupa pula mo kasi include pelan perjalanan ke SK. Tudan kan?πŸ™‚ Anyway, SK. Tudan ni dalam daerah Tuaran tetapi lokasinya di hujung2 sudah. Dekat lagi Tambunan kalau kira. Nanti kalau ada dapat map untuk daerah Tuaran, akan diupload ke laman web ini.

    • Bart permalink
      September 9, 2009 1:23 pm

      hmm.. klu mcm tu lagi senang, ada peta nak rujuk ni!!! tak sabar mau check plan tu nanti

      • ddt permalink
        September 11, 2009 7:18 pm

        sennang…aja tu pegi tambunan saja nanti kamu nampak tu simpang tudan dan signboard tu sebelum sampai gynys emas….san banyak urang jual sayran yang segar2 trtama ahad… ehhh sia pun sdah lma tak balik kampung….. tapi bulann ni saya balik..dalam 20hb
        langadon kg om kpinayan….

  15. kombura permalink
    September 25, 2009 1:53 am

    -gud idea tu map!
    -penanam strwberry tu is pengerusi jkkk sekaranglah
    -kg.tudan di sabah ada 3 moti!
    1. kg.tudan kiulu tuaran (tudan proper mgkali…)
    2. kg. tudan ranau
    3. kg. tudan keningau
    -ada satu lagi di saaaaaaana srwk=kg tudan miri!..huiyooooo.

    *sungai kiulu tempat water rafting tu selalu ‘olobou’ sekarang pasal ‘kerja2 penaiktarafan’ j/raya di area kg tudan laitu….kesian ikan pelian (kalau ada lah)..mamarambot nga karambot nogi watang!

    • topumac permalink
      November 13, 2009 3:47 am

      ad lagi tue na tudan baru tambunan..jangan silap

  16. Bart permalink
    October 12, 2009 8:48 am

    Bulan berapa ada keramaian d Kg. Tudan?? mana tau ada aktiviti yg bleh kitorang joint sekali n mau tengok jugak suasana keramaian d sana tu!!

    • topumac permalink
      May 5, 2010 2:15 pm

      lau keramaian ja nak p na janganla,
      tengo org lu

  17. ji bon libodon permalink
    October 18, 2009 1:55 pm

    bah minggu ada karamayan tu ha………..montoku punya pasal janji aramai tii…….

    • topumac permalink
      November 13, 2009 3:46 am

      weii……….ingat kat kampung tudan kilang moginum ka…
      jan ckp sembarang..lau nak aramai…aramai juga tapi bukanla di cop tempat poginuman k..
      tengo ja penduduk sana..rajin2 tau p ladang…

  18. October 24, 2009 1:13 am

    Jom kita ramai2 pindah pi Laman Web SK. Tudan, Tuaran 2010
    http://sktudantuaran.blogspot.com/

    Amaraiti bilang tu om,πŸ˜€

  19. ddt permalink
    November 6, 2009 5:23 pm

    bila lagi ada karamaian di kg tudan tu……… kalau ada pegi rumamai sana… aramai tiiiiiiiiiiiiiii….jommmmmmmm……..

  20. ddt permalink
    November 6, 2009 5:34 pm

    kalau buat kg tudan satu tempat pelancongan..hayoo.. menarik ooooh….. terutam di wasai tu….boleh buat tempat menginap atau homestay….bbuat buatlah aktiviti mendaki ke..berkhemah kah , merentas hutankah…atau permainan painball ho…pasti menarik… bayaran seorang tengok lah berpa…kalau aku ada duit cukup tuk boleh daa..ci….angan3 mat jenin…tapi belum cuba belum tau… itu kebaikan orang kgtudan tu kan…..aramai tiiii………

    • topumac permalink
      May 5, 2010 2:14 pm

      good idea…nice to know you…

  21. gabidzz permalink
    November 15, 2009 10:29 am

    ala,,,tia tau lar bila ney dpt blik kg ney…..sibuk bh udah skrg ney….cuti semester pn teda tia lma,,,,,nti lar blik sabah dlu bru lar sy pg kg ney..ueheuheu….dapat broadband kah sna tue arrr?

    • ddt permalink
      November 18, 2009 4:43 pm

      di kl kah…kau… borudband tak dapat mungkin sana tu…016 pun inda dapat…sia pun inda tau sebab lama jugak inda balik kg…osiiiuk poingompus…..

      • topumac permalink
        May 5, 2010 2:13 pm

        wei…nie jadi moden da kawan…
        016 pun lagi kuat line dia..pa lagi maxis or celcom..
        broadbanb pun lancar beb

  22. kombura permalink
    November 22, 2009 10:19 pm

    broadband dijamin lancar di kg tudan kiulu tuaran…hahaha
    sambil mokibakas pun buli…
    …(http://kombura-discovery-blogspot.com)

    • March 14, 2010 11:40 am

      ba………….songian jumadi cikgu agayo lo Tudan………
      nosiap no walai nu lo tudan…

      • tudan pro permalink
        June 17, 2010 2:29 pm

        tanya la keadan jalan tau kampung kita org…

  23. sam permalink
    December 1, 2009 11:39 am

    sia pernah pg Kg. Tudan Ranau.. mcm sama pula nama kampung sama sikul ni..

  24. ddt permalink
    December 3, 2009 5:03 pm

    indah sama gia tu Sana… Tuaran,sana…ranau…hehehehhe.
    sama ja tu blkng dia aja bah kan….

  25. December 11, 2009 1:00 pm

    ok….. ba banyak sayuran sana dan pemandangan yang unik, tp tinggal jalan kita kena tunggu siap.

    • March 14, 2010 11:37 am

      hai….kombura…….ko sudah buat rumah di kg. Tudan d.????????????
      ososogit magia hilo baino tu magadau…………….. bah soira jumadi guru besar hilo Tudan…ha…ha..ha.

    • tudan pro permalink
      June 17, 2010 2:28 pm

      ngam la tue vellyn,
      macam mana keadan jalan d kampung?
      sa dengar2 (sam culvert) pun guna batu bata saja…sekejap ja rosak?wat pa?
      peruntukan bepuluh juta kemana?
      macam tada ketua kampung tau jkkk ka mau memantau sana?

  26. ddt permalink
    December 15, 2009 1:43 pm

    berapa lama lagi siap tu jalan raya sana?…. hari tu sya mau balik pegi kg tudan…tapi last tak jadi….sebab indah dapat sewa kereta yg 4wd …..habis bab musim perayaan kakah gia…tinggal poh wira-wira….kalau hujan tidak dapat balik kah di kompinayan…..harap2 dah owonsoi…osikap2…langadon bah ni balik kg…. lama indah balik sana…..

    • topumac permalink
      December 23, 2009 10:49 pm

      sapa ba nie?….
      balik ja bah…kancil pun bole masuk pa mau takut

      • ddt permalink
        December 26, 2009 11:50 am

        orang kg disana tudan juga bah ni…kau orang sana juga kah?

  27. March 17, 2010 10:22 pm

    untuk staff sk tudan : kasian gia pengomen2 di laman ini nda kana jawab …. cuba tah ba kamu menulis sekali sekala,kio? Tmksh.

  28. sam permalink
    April 30, 2010 11:00 pm

    Siapa ada tau ada jalan tambus ke Kampung Tudan Tuaran dari bahagian Kiulu atau jalan Tomis-Lokos ka? pounsikou..

    • topumac permalink
      May 5, 2010 2:11 pm

      oh ya…ada tue jalan dari kiulu p kampung tudan just jalan kaki jala
      lebih kurang dalam 9 jam perjalanan…
      nak try jalan ka?heehe

  29. nick permalink
    May 20, 2010 1:58 pm

    ada sesiapa mempunyai koordinat untuk kawasan air graviti utk kg.tudan?

    • topumac permalink
      May 20, 2010 3:04 pm

      for what?…..?????
      nick nie sapa?
      untuk apa minta koordinatnya…

  30. Ez Rossi Hanez permalink
    September 11, 2012 5:11 pm

    Bila la dapat pindah p sk tudan ne n mengajar d daerah sendiri….:) Mcm siok tau nie tempat…

  31. atong permalink
    December 11, 2012 3:13 pm

    Ada laluan kah dari Kiulu pigi Tudan tu? Lagi 1, ada guide kah yang bulih tulung klu buat program jln kaki Kiulu-Tudan. Mcm siok plak klu bulih buat xtvt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: